De HACCP-norm helpt u om de voedselveiligheid binnen uw organisatie voortdurend te monitoren en effectief te beheren. Het HACCP-systeem is een belangrijk hulpmiddel voor het verbeteren van de bedrijfsvoering en processen, waardoor het product veiliger wordt voor de consument.
Risicoanalyse en kritieke controlepunten (HACCP, in het Engels “Hazard Analysis and Critical Control Point”) vertegenwoordigt een systematische preventieve benadering van voedselveiligheid die fysieke, chemische en biologische gevaren aanpakt. Het is een preventieve procedure waarbij de fabrikant bepaalde kritieke punten in de voedselproductie observeert, controleert, identificeert en analyseert om besmetting te voorkomen.
Dankzij de best practices die volledig zijn afgestemd op en voldoen aan alle criteria van de Codex Alimentarius Commission (CAC), opgericht door de Wereldgezondheidsorganisatie en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, is de HACCP-norm essentieel voor het naleven van alle nationale en internationale voorschriften met betrekking tot voedselveiligheid en -integriteit. De norm is geschikt voor primaire en secundaire producenten, maar ook voor verwerkers en veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, omdat het vaak een belangrijke rol speelt in de succesvolle marketing van hun producten. HACCP, soms verkeerd naar verwezen als de HASAP-norm of het HASAP-certificaat, vertegenwoordigt een systematische aanpak om producten te beschermen door middel van de hieronder beschreven maatregelen.
Het HACCP-systeem is gebaseerd op het implementeren van maatregelen om veilige producten te maken, zoals:
- Technische vereisten in de faciliteit, zoals het gebruik van afwasbare oppervlakken op vloeren (keramiek, epoxyharsen, sanitaire plinten, etc.), muren, werkoppervlakken en alle andere gebieden waar voedsel wordt gehanteerd.
- Hygiënische minimumvereisten voor het onderhoud van alle oppervlakken, gereedschappen, machines en andere werkmaterialen.
- Opstellen van documentatie om het HACCP-systeem te controleren.
- Certificering van het HACCP-systeem voor voortdurende verbetering en onderhoud – HACCP-inspecties.