ISO/IEC 42001

ISO/IEC 42001

Kunstmatige intelligentie - Managementsysteem

ISO/IEC 42001 standard cena Srbija Sistem upravljanja AI veštačkom inteligencijom

Door de enorm snelle vooruitgang van kunstmatige intelligentie tegenwoordig is er een toenemende behoefte aan effectieve standaardisatie en regelgeving om een verantwoord gebruik ervan te waarborgen.

ISO/IEC 42001 is ontwikkeld om dringende vragen met betrekking tot de ongecontroleerde verspreiding van AI en mogelijke bedreigingen aan te pakken.

De ISO 42001-norm schetst de vereisten en maatstaven voor het opzetten, implementeren, onderhouden en voortdurend verbeteren van een managementsysteem voor kunstmatige intelligentie. De norm biedt ook een kader voor de ethische toepassing van AI-systemen (Artificial Intelligence) en biedt een allesomvattende aanpak om ervoor te zorgen dat AI-technologieën in overeenstemming zijn met de principes van eerlijkheid, transparantie, verantwoordingsplicht en privacy.

Een van de belangrijkste elementen van ISO 42001 is het opzetten van een AI-managementsysteem dat is afgestemd op de algemene doelen en strategieën van de organisatie. Dit omvat het definiëren van de context waarin het kunstmatige intelligentiesysteem opereert, het identificeren van relevante belanghebbenden en het begrijpen van hun verwachtingen en vereisten.

Organisaties kunnen hun ontwikkelingsproces voor AI-systemen stroomlijnen door middel van gestandaardiseerde processen en best practices, wat leidt tot kostenbesparingen en meer effectiviteit. Dit is vooral belangrijk in sectoren zoals de productiesectoren, waar AI-systemen worden gebruikt om productieprocessen te optimaliseren en de operationele efficiëntie te verbeteren, of in dienstverlenende sectoren waar AI gedeeltelijk kan worden toegepast.

De ISO 42001-norm legt sterk de nadruk op het aanpakken van de impact van AI-systemen op eerlijkheid, transparantie, toegankelijkheid, veiligheid en het milieu. De norm biedt richtlijnen voor verantwoorde AI- en datamanagementprocessen en zorgt ervoor dat kunstmatige intelligentiesystemen ethisch worden ontwikkeld en gebruikt. De integratie van het AI-managementsysteem in bestaande organisatiestructuren zorgt ervoor dat betrouwbaarheid en ethische overwegingen verankerd zijn in de kern van de AI-activiteiten.

ISO 42001 benadrukt ook het belang van gegevensprivacy en -beveiliging in AI-systemen. Met het toenemende gebruik van persoonlijke gegevens in toepassingen voor kunstmatige intelligentie, moeten organisaties ervoor zorgen dat ze deze gegevens op verantwoorde wijze beheren en beschermen.

Door zich te houden aan de eisen die in de norm worden gesteld, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun kunstmatige intelligentiesystemen voldoen aan wettelijke en regelgevende verplichtingen. Dit is cruciaal in sectoren zoals de financiële sector, waar AI-systemen worden gebruikt voor risicobeoordeling en fraudedetectie.

De norm bevat verschillende vereisten voor het effectief beheren van AI-systemen. Deze vereisten hebben betrekking op context, leiderschap, planning, ondersteuning, werking, prestatie-evaluatie en voortdurende verbetering. Door aan deze vereisten te voldoen, kunnen organisaties een effectief beheer van hun kunstmatige intelligentiesystemen instellen. Bovendien moedigt de ISO 42001-norm organisaties aan om effectbeoordelingen van hun AI-systemen uit te voeren, rekening houdend met mogelijke gevolgen voor individuen en de maatschappij.

 

VOORDELEN

Jačanje poverenja u kompanije sa TISAX sertifikatom cena Srbija

Door vertrouwen op te bouwen en de belangrijkste aspecten van het certificeringsproces te begrijpen, ontstaan stabiele en vriendschappelijke relaties die als basis dienen voor zakelijke vooruitgang.

  • icon Kwaliteitsverbetering
  • icon Betere beveiliging
  • icon Meer transparantie
  • icon Meer betrouwbaarheid van AI-toepassingen

GERELATEERDE NORMEN