Certificering volgens de Global GAP-norm is een vrijwillige bevestiging voor producenten en coöperaties die aan willen tonen dat hun producten veilig zijn en dat door het gebruik van moderne technologieën en technieken de schadelijke gevolgen voor het milieu geminimaliseerd worden, terwijl de opbrengst en productveiligheid toenemen.
De Global GAP-norm heeft een systematische benadering van goede landbouwpraktijken en is gericht op het verminderen van het gebruik van pesticiden en kunstmest bij het verbouwen van groenten en fruit voor menselijke consumptie. De Global GAP-norm omvat verschillende certificeringscategorieën in de landbouwproductie. De Global GAP-module Groenten en Fruit is de meest gebruikte categorie van de Global GAP-norm en is van toepassing op alle producenten van landbouwproducten.
Landbouwproducenten kunnen op twee manieren gecertificeerd worden:
- Optie 1: Een individuele producent registreert zijn boerderij/bedrijf, hectaren en landbouwproducten, en krijgt na succesvolle certificering een Global GAP-gecertificeerd product om op de markt te brengen.
- Optie 2: Een groep producenten (bijv. coöperaties en verenigingen) registreert zich bij een hoofdvertegenwoordiger van de groep, samen met alle boerderijen/producenten in de groep, inclusief alle landbouwproducten en totale hectaren.
Na succesvolle certificering mag alleen de hoofdvertegenwoordiger van de groep het product verkopen en op de markt brengen. Er zit geen limiet op het aantal landbouwproducenten binnen de groep.
De Global GAP-norm helpt producenten hun landbouwproductie te verbeteren op het gebied van traceerbaarheid, plantgoed, landbescherming, toepassing van pesticiden, irrigatie, ongediertebestrijding en gewasbescherming. Door alle best practices op deze gebieden toe te passen, zorgt de producent voor een efficiëntere primaire productie en besparingen, wat leidt tot hogere opbrengsten en betere productpositionering.
Op de Europese markt en bij alle grote winkelketens met merkproducten is het Global GAP certificaat verplicht voor de verkoop van groenten en fruit. Het belangrijkste doel van de Global GAP organisatie is dat alle landbouwproducenten producten en processen van topkwaliteit bereiken, met de nadruk op voedselveiligheid, milieubescherming en het welzijn van werknemers.
De basis voor de invoering en certificering van de Global GAP-norm is, net als bij andere normen, gebaseerd op risicoanalyse en systeemverificatie. Daarom kan certificering van de Global GAP-norm worden gedaan in combinatie met BRC- en IFS-normen, die ook vereisten voor voedselveiligheid bevatten.