BRC (British Retail Consortium) is een van de meest algemeen erkende voedselveiligheidsnormen, die door fabrikanten over de hele wereld wordt geaccepteerd, vooral voor producten die bestemd zijn voor de Britse markt.
Het British Retail Consortium begon in 1992 met de ontwikkeling van technische voedselveiligheidsvoorschriften en publiceerde in 1998 de eerste versie van de technische standaard en het protocol voor voedselleveranciers. Sindsdien is de norm geëvolueerd en worden er elk jaar nieuwe versies uitgebracht om nieuwe voedselveiligheidstechnieken te introduceren, zoals voedselcultuur en voedselfraude.
De BRC-norm voor voedselveiligheid vergemakkelijkt de standaardisatie van kwaliteit, veiligheid, consumentencriteria en naleving van alle wettelijke voorschriften. Daarnaast helpt de BRC de gezondheid van consumenten te beschermen door organisaties in staat te stellen om:
- Toegang te krijgen tot markten die BRC-certificering vereisen
- Internationale erkenning voor voedselveiligheid te krijgen
- BRC audits en rapporten ontvangen
- Een vermelding te krijgen in de BRC-gids van gecertificeerde bedrijven
Het BRC-systeem omvat het controleren van voedselproducenten, waarbij bedrijven de gecertificeerde status kunnen verkrijgen, zodra de certificering met succes is afgerond door een geaccrediteerde BRC-certificeringsinstantie. Deze gecertificeerde status wordt jaarlijks verlengd met de uitgifte van een BRC-certificaat.