Biologische productie in Servië en Global GAP 2024
Biologische landbouw is een term die verwijst naar productie op basis van groot respect voor ecologische principes door rationeel gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, behoud van biodiversiteit en milieubescherming. Het gaat om het gebruik van natuurlijke stoffen en processen, terwijl het gebruik van synthetische stoffen beperkt of volledig geëlimineerd wordt.
Het doel van biologische productie is om natuurlijke hulpbronnen op een duurzame manier te gebruiken, ecosystemen te behouden, de vruchtbaarheid van de bodem te behouden en te vergroten, en alle vormen van vervuiling te verminderen.
Als een producent die conventionele landbouw heeft bedreven, wil overstappen op biologische landbouw, moet hij voldoen aan de omschakelingsperiode. De term verwijst naar de tijd die nodig is om over te schakelen van de ene productiemethode naar de andere, waarin de producent biologische landbouwmethoden toepast.
Op de binnenlandse markt is de certificering bedoeld voor primaire landbouwproducenten, verwerkers en distributeurs, inclusief importeurs, en is van toepassing op de volgende productgroepen: onverwerkte landbouwproducten, inclusief levende dieren, verwerkt voedsel, diervoeder en reproductiemateriaal.
Als een biologisch product voldoet aan de Wet op de Biologische Productie van de Republiek Servië en de bijbehorende regelgeving, ontvangt het een certificaat dat wordt afgegeven door een erkende controleorganisatie. Erkende controleorganisaties zijn onafhankelijke rechtspersonen die gemachtigd zijn door het bevoegde ministerie om controle- en certificeringstaken voor biologische productie uit te voeren en die geaccrediteerd zijn door het ATS (Accreditatieorgaan van Servië).
Door het verkrijgen van een certificaat wordt het recht verkregen om het nationale logo voor biologische producten te gebruiken en om tekstueel te verwijzen naar biologische productie in verkoop- en reclameactiviteiten. Als een product dit merkteken niet heeft, maar alleen voorvoegsels zoals “Bio”, “Eko” of “Organic”, betekent dit dat het niet gecontroleerd en gecertificeerd is.
Producten die bestemd zijn voor de export moeten niet alleen gecertificeerd zijn volgens de binnenlandse regelgeving, maar ook volgens de vereisten van de normen van de doelmarkt waarnaar ze geëxporteerd worden. De biologische productie in de Europese Unie wordt geregeld door de verordeningen: Verordening (EG) nr. 834/07 van de Raad en Verordening (EG) nr. 889/08 van de Commissie.
In tegenstelling tot biologische landbouw is het doel van de internationale standaard Global GAP (een managementsysteem voor landbouw en primaire voedselproductie) om het vertrouwen van de consument in de kwaliteit en de gezondheidsveiligheid van landbouw- en andere primaire producten te versterken, en om de negatieve gevolgen van eerdere landbouwproductiemethoden voor het milieu, de veiligheid van werknemers in de landbouwproductie en de veeteelt te verminderen.
Het idee achter deze standaard is om detailhandelaren en consumenten de garantie te geven dat alle controlemaatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat het product veilig is voor de gezondheid.
Global GAP is bedoeld voor primaire producenten van fruit, groenten, bloemen, sierplanten, visserij, veeteelt en geïntegreerde landbouw, en heeft geen wettelijk bindende vorm, in tegenstelling tot biologische productie.
De productcertificering wordt uitgevoerd door certificeringsinstanties die door het GLOBALGAP-secretariaat voor certificering zijn geautoriseerd.
Vandaag de dag moest de conventionele landbouw plaatsmaken voor de landbouwpraktijken van de nieuwe generatie. Kwaliteitsproducten en producten die veilig zijn voor de gezondheid, evenals bewustzijn van het behoud van het hele ecosysteem, zijn imperatieven geworden van de moderne bedrijfspraktijken.