Veiligheid en Gezondheid op het Werk
Belang van de Samenleving en Individuen bij Veiligheid op de Werkplek
Het hoogste veiligheidsniveau, d.w.z. het minimaliseren van ongewenste gevolgen zoals werkgerelateerde verwondingen, beroepsziekten en werkgerelateerde gezondheidskwesties, is van het grootste belang voor zowel de maatschappij als individuen. Het doel is om werkomstandigheden te creëren waarin werknemers voldoening voelen tijdens het uitvoeren van hun taken.
Het belang van veiligheid en gezondheid op de werkplek kan vanuit verschillende perspectieven worden bekeken:
- Menselijk Aspect: Werken in een veilige en gezonde omgeving is prettig voor elk individu, maar ook voor organisaties en de maatschappij.
- Sociaal Aspect: Dit komt tot uiting in het grote aantal werknemers dat gewond raakt of ziek wordt op het werk, waarbij de maatschappij de verantwoordelijkheid op zich neemt voor hun verzorging.
- Economisch Aspect: Veiligheid en gezondheid op het werk hebben een directe invloed op de productiviteit en efficiëntie van bedrijven, aangezien letsel op het werk en beroepsziekten leiden tot ziekteverzuim, wat uiteindelijk resulteert in kosten die bedrijven en socialezekerheidsfondsen belasten.
De wet inzake veiligheid en gezondheid op het werk (“Official Gazette of the RS,” Nos. 101/2005, 91/2015, and 113/2017), geschreven in overeenstemming met EU-richtlijnen en de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie, stelt werknemers in staat om een veilige werkomgeving te garanderen.
Deze wet regelt de implementatie en verbetering van veiligheid en gezondheid op het werk voor personen die betrokken zijn bij werkprocessen en voor degenen die aanwezig kunnen zijn in de werkomgeving. Het doel is om werkgerelateerde letsels en beroepsziekten te voorkomen.
De wet inzake veiligheid en gezondheid op het werk richt de Occupational Safety and Health Administration op, een bestuursorgaan binnen het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, en bepaalt zijn jurisdictie. Meer informatie is te vinden op de officiële website: Ministerie van Arbeid.
Raadpleeg de volgende link voor meer informatie over de basisbepalingen, preventieve maatregelen, verplichtingen van de werkgever, rechten en verantwoordelijkheden van werknemers en het organiseren van veiligheidswerk: Wet inzake Veiligheid en Gezondheid op het Werk.
Gezien het bovenstaande wordt werkgevers aangeraden om hun managementsystemen te certificeren in overeenstemming met de ISO 45001-norm om naleving van de wetgeving te vergemakkelijken.
Het beheersysteem voor veiligheid en gezondheid op het werk richt zich op het verbeteren van de veiligheid op de werkplek en streeft naar een gezonde en veilige werkomgeving. De basis voor ISO 45001 is naleving van de wet inzake veiligheid en gezondheid op het werk.
Voordelen van ISO 45001:
- Grotere bescherming van werknemers
- Groter vertrouwen van belanghebbenden
- Verbeterde productiviteit
- Lagere kosten door verwondingen op de werkplek en beroepsziekten
- Participatie en verantwoordelijkheid van het management aanmoedigen
- Minder risico door gevaren
- Mogelijkheden identificeren om de veiligheid te verbeteren
- Concurrentievoordeel
- Overgang van een reactieve naar een proactieve veiligheidsaanpak
- Motivatie van werknemers door veiligere en betere werkomstandigheden
Organisaties in industrieën met werkomgevingen met een hoog risico, zoals de bouw, productie en machinebouw, moeten speciale aandacht besteden aan de bescherming van werknemers. ISO 45001 definieert elk segment van de activiteiten, zodat er geen ruimte is voor onveilige praktijken.
De bescherming van veiligheid en gezondheid op het werk zijn fundamentele rechten voor elk individu. Een gezonde en veilige werkomgeving maakt productief werk mogelijk en is een van de sleutelfactoren voor een menswaardig bestaan voor iedereen.