HALAL standard cena Srbija ISO standardi INTERCERT

Halal standaard

De halal-norm is een verzameling regels en richtlijnen voor de productie en bereiding van voedsel in overeenstemming met islamitische religieuze gebruiken. De eisen van de standaard komen voort uit de Koran en de Sharia en schrijven voor wat is toegestaan (halal) en wat is verboden (haram). “Halal” verwijst naar voedsel dat is bereid volgens de Sharia-wetgeving en de meeste moslims over de hele wereld volgen deze dieetmethode.

Halal verbiedt onder andere het gebruik van: varkensvlees, bloed, alcohol, vlees van dode dieren, vleeseters, ezels, honden, roofvogels, voedsel bereid met wijn, gebak met alcohol en voedsel dat emulgatoren bevat die zijn afgeleid van varkens- of dierlijk vet.

Halal is van toepassing op verschillende soorten producten en diensten: voedsel, cosmetica, medicijnen, kleding, schoeisel, meubilair, toerisme en horeca, scheepvaart, bankieren en beurzen. Het wordt het meest toegepast in de voedsel- en farmaceutische industrie en bij de productie van cosmetica.

Vereisten:

Aan het begin van het productieproces moet worden gegarandeerd dat de grondstoffen halal en veilig voor consumptie zijn. Er moet speciale aandacht worden besteed aan dierlijke grondstoffen, die een geldig halal-certificaat moeten hebben.

Tijdens de productie mag alleen apparatuur worden gebruikt die voldoet aan goede hygiënepraktijken (GHP). Ook mogen gereedschappen en apparatuur uitsluitend worden gebruikt voor halal grondstoffen en producten. Het eindproduct mag geen haram-ingrediënten bevatten en als het een dierlijk product is, moet het verkregen zijn in overeenstemming met de sharia. Tijdens de productie, maar ook tijdens de opslag en het transport, moet ervoor worden gezorgd dat er geen verontreiniging of vermenging van halal en haram grondstoffen en producten plaatsvindt.

De verpakking moet gemaakt zijn van toegestane materialen en de etikettering moet duidelijk en nauwkeurig zijn. Er mag geen valse informatie worden verstrekt en consumenten mogen niet worden misleid. Het Halal-certificeringslogo mag worden gebruikt, maar de term “Halal” mag niet voorkomen in de productnaam.

De faciliteit moet hygiënisch zijn. De kamers moeten deuren en ramen hebben om de productieruimte te beschermen tegen ongedierte. Apparatuur en gereedschap moeten schoon zijn en vrij van resten van haramproducten. Ongeoorloofde aanwezigheid van werknemers buiten werktijd is verboden. Haramproducten, alcohol en alcoholderivaten zijn niet toegestaan in de faciliteit. Borstels met dierenhaar zijn ook verboden.

De vereisten voor halal-certificering zijn bijzonder streng in de vleesindustrie. Om halal vlees te zijn, moet het slachten van toegestane dieren voldoen aan specifieke richtlijnen, zoals ervoor zorgen dat het dier humaan wordt behandeld, gezond en levend is en dat de persoon die het slachten uitvoert geestelijk gezond en gekwalificeerd is. Het slachten moet gebeuren door een moslim, christen of jood en alcoholgebruik is tijdens het proces ten strengste verboden.

Certificeringsproces:

De eisen van de Halal-norm komen grotendeels overeen met het HACCP-systeem en ISO 9001, waardoor het voor organisaties die al onder deze systemen gecertificeerd zijn, eenvoudiger is om zich voor te bereiden op Halal-certificering.

In tegenstelling tot andere standaarden is Halal-certificering geen typisch systeem van certificering en accreditatie. Certificaten voor dit systeem worden uitgegeven door organisaties die zijn geautoriseerd door de islamitische religieuze gemeenschap. In Servië is de officiële organisatie voor Halal-certificering het Halal-agentschap van de islamitische gemeenschap van Servië. Bedrijven die deze standaard willen toepassen, moeten een aanvraag indienen bij het agentschap en een verklaring overleggen waarin ze bevestigen dat ze bekend zijn met alle halalwetten en -verboden.

Daarna wordt bepaald of de grondstoffen die voor de productie zijn gebruikt, voldoen aan de islamitische wetgeving. Zodra aan de noodzakelijke voorwaarden is voldaan, wordt het halalcertificaat afgegeven en wordt het gebruik van het halal-logo op de productverpakking toegestaan.

Het certificaat is een jaar geldig, met regelmatige inspecties door halalcontroleurs en productmonsters op de markt. Dit garandeert dat het product in geen enkel stadium van de productie besmet raakt.

Risico’s van halal-certificering:

Bijvoorbeeld vis bereid met wijn, gebak en ijs dat rum of andere soorten alcohol bevat. Veel voedingsmiddelen bevatten emulgatoren die de houdbaarheid verlengen of specifieke eigenschappen toevoegen, zoals smaak of kleur. Sommige van deze emulgatoren zijn afkomstig van dieren, zoals varkens, waardoor ze onacceptabel zijn onder de halal standaard. Een typisch voorbeeld zijn stoffen op basis van gelatine die vaak worden gebruikt bij de bereiding van voedsel en in de farmaceutische industrie.

Naast het gebruik van halal ingrediënten, moet er speciale aandacht worden besteed aan kruisbesmettingsrisico’s, wat betekent dat halal ingrediënten tijdens de bereiding niet in contact mogen komen met haram ingrediënten, omdat dit het hele product ongeldig zou maken. Er moet apart keukengerei of kookgerei worden gebruikt voor halal en niet-halal voedsel. Reinigingsmiddelen en productielijnen voor halal voedsel moeten ook volledig gescheiden zijn van andere processen die besmet kunnen raken.